Kako je Amerika dobila ime?

Američki kontinent nije nazvan po čovjeku koji ga je otkrio, Kristoforu Kolumbu, već po talijanskom moreplovcu i istražitelju Amerigu Vespucciju. Kolumbo je taj kontinent otkrio potkraj 15. stoljeća, točnije 1492. godine, no ironično je da kontinent nije nazvan po njemu.

Sedam godina nakon što je Kolumbo ostvario nevjerojatno postignuće i prvi doplovio do dotad potpuno nepoznatog kontinenta, Vespucci se otisnuo na ekspediciju s četiri broda. Plovili su pokraj istočne obale Amerike te su posjetili otok Trinidad. Po povratku u Europu Vespucci je pisao o mjestima koje je posjetio, a novootkriveni kontinent nazvao je „Novi svijet“.

Nekoliko godina kasnije Vespuccijeva pisma su objavljena. Bila su čitana od strane uglednih geografa i počeli su raspravljati o tome da novootkriveni kontinent nazovu po Talijanu. Navodno da njemački geografi koji su sudjelovali u tome nisu znali da je Kolumbo otkrio Ameriku pa su taj kontinent nazvali po Vespuccijevom imenu. Smatrali su da kontinent mora imati muško ime jer su do tada najveći kontinenti Europa i Azija imali ženska imena.

Prvi put riječ Amerika se pojavila 1507. godine. Izvedena je od latinske verzije imena Ameriga Vespuccija. Naziv je ostao vječan, iako Vespucci nije prvi otkrio da postoji kontinent preko Atlantskog oceana. Kolumbo je i dan danas poznat kao veliki moreplovac i istraživač, dok je Vespucciju u čast ostalo ime američkog kontinenta. Odnos Kolumba i Vespuccija bio je dobar, no čini se da su se u igru upleli drugi znanstvenici i razabrali pomalo nepravedno, ime novootkrivenog kontinenta.