Kako ispeći ribu?

Ribe imaju delikatno meso s kojim u kuhinji treba vrlo pažljivo postupati. Pečenjem ribe može se kontrolirati temperatura termičke obrade, a uz dodavanje nekih začina svaka riba može postati iznimno ukusna. Bitno je paziti na to da se riba tijekom pečenja ne raspadne i ne prekuha.

Prvo, važno je obratiti pažnju kod same kupovine ribe. Naime, najbolje je ribu kupiti onaj dan kada ju mislite spremati. Riba ima najbolji okus kad je svježa, stoga kada kupite ribu idealno ju je pripremiti tog istog dana. Prilikom kupovine, izaberite ribu koja izgleda zdravo. Ako ju kupujete u komadu, pronađite onu koja ima svijetle i jasne oči i kožu.

Idealno je kupiti ribu na lokalnoj tržnici koja nije dugo putovala. Naime, prije dugačkih putovanja riba se smrzava tako da izgubi puno na okusu, a miris joj postane neugodan. Za pečenje je najbolje koristiti maslinovo ulje koje je vrlo zdravo i jedan je od temelja mediteranske kuhinje u kojoj je riba najzastupljenija.

Ribu ne smijete peći dugo, pogotovo delikatne ribe poput lososa i tune. Ako ju raskuhate, riba neće biti uopće sočna i neće biti okus kakav bi trebala imati. Najbolje ju je ispeći medium, tojest srednje, da u sredini bude lagano sirova. Na taj će način biti sočna.

Važno je i obratiti pažnju na to da se riba ne raspadne. Svježu ribu je lako ispeći, bitno je samo da ne bude prepečena. Možete dodati limunov sok ili neki začin kako bi okus bio zaokruženiji. Ukoliko je riba svježa, sigurno ćete uživati u ukusnom obroku.