Kako do zdrave i lijepe kože i kose?

Kozmetički proizvodi mogu biti od pomoći kada je u pitanju poboljšanje izgleda, no oni nikada neće zamijeniti važnost zdrave i uravnotežene prehrane. Nekoliko studija je dokazalo presudan utjecaj koji prehrana ima na zdravlje i izgled kože, kose i noktiju. Traženje informacija o kvalitetnim namirnicama za kožu i kosu može biti zbunjujuće, no mi smo izdvojili nekoliko najboljih prema riječima stručnjaka.

1. Avokado i maslinovo ulje – sadrže zdrave masti, vlakna i vitamine C i E. Sve te tvari, posebno vitamin E pružaju zaštitu od UV zraka. Tvari iz maslinovog ulja se bore protiv starenja tako što sprječavaju djelovanje slobodnih radikala.

2. Zeleno lisnato povrće – osobito špinat i kelj, iznimno su bogati fitonutrijentima. Konkretno, špinat sadrži dvije tvari koje čine kožu elastičnom. Također, sadrže puno vitamina C koji je snažan antioksidans u zaštiti kože od štetnih UV zraka i toksina iz okoliša.

3. Orašasti plodovi – bogati su omega masnim kiselinama, vitaminima, mineralima i antioksidansima. Oni sadrže selen koji je važan za kosu i vlasište. Također, bogat su izvor vitamina E koji sa sobom nosi čitav niz prednosti.

4. Jaja – osobito žutanjak jer sadrži biotin koji je vrlo važan nutrijent. Niska razina biotina može dovesti do lomljivosti nokata i gubitka kose, dok zdrava razina te hranjive tvari poboljšava izgled nokata i kose. Idealno je jesti jaja koja su proizvedena na lokalnim gospodarstvima, a ne na industrijski način. Ako ste vegan, biotin možete još naći u kikirikiju.