Kako brže zaspati?

Dobar san je iznimno važan za optimalno zdravlje. Dok spavamo naše tijelo se oporavlja od umora i sanira posljedice dnevnih aktivnosti. Bez dobrog sna, ne samo da ćete se osjećati umorno, nego ćete vjerojatno imati i probleme s obavljanjem zadataka tijekom sljedećeg dana.

Nesanica je prilično frustrirajuća, no postoje mnoge tehnike koje će vam pomoću da lakše i brže zaspete te da se ujutro probudite svježi, odmorni i spremni za novi radni dan. U nastavku saznajte na koje sve načine lakše utonuti u san.

Kako bi brzo zaspali, mnogi ljudi čitaju neposredno prije spavanja. Osim što je čitanje izvrsna aktivnost, ona i uspavljuje i smiruje organizam što pomaže da se lakše zaspe i bolje odmori. Da bi lakše utonuli u san, uklonite sve smetnje poput televizora, svjetla, računala i slično. Ugasite sva svjetla i povucite zastore da vam svjetlo ne ulazi u sobu. Biti smiren prije spavanja je vrlo važno.

Tradicionalna tehnika da zaspete je brojanje ovaca u vašoj mašti. Također, pokušajte i s običnim brojanjem, primjerice od 1 do 300 i natrag. Uzmite si vremena za disanje između brojeva te se pokušajte što više skoncentrirati na brojeve i svoj dah. Na taj ćete način pročistiti svoj um i bolje se odmoriti.

Ako i dalje ne možete zaspati, dobro je pokušati ustati i opustiti tijelo toplom kupkom ili tuširanjem. Pomaže i čaj od kamilice koji opušta. U svakom slučaju potrebno je izbjegavati kofeinske napitke. Nakon povratka u krevet dišite opuštajuće kako bi se oslobodili napetosti jer je to vjerojatno razlog zbog kojeg ne možete zaspati.