Hrvatska na Zimskim olimpijskim igrama

Hrvatska na Zimskim olimpijskim igrama u znaku je Ivice i Janice Kostelić koji su nam podarili obilje veselja i ponosa. Uz njih, medalju je osvojio i Jakov Fak u biatlonu, iako sad više ne nastupa pod našom zastavom.

U Salt Lake Cityju 2002. Janica Kostelić ispisala je povijest svjetskog skijanja. Bila je najbolja u slalomu, veleslalomu i kombinaciju, a uzela je srebro u superveleslalomu. Dakle, od 5 disciplina uzela je čak 4 medalje, od toga 3 zlatne.

Četiri godine kasnije U Torinu Janica je osvojila zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu. U kombinaciji je srebro osvojio brat Janica što je bila prva hrvatska muška medalja na Zimskim Olimpijskim igrama.

U Vancouveru 2010. više nije bilo Janice pa je primat preuzeo Ivica. On je osvojio 2 srebra, u kombinaciji i slalomu i tek ga je nekoliko stotinki u obje discipline dijelilo od toliko željenog zlata. Senzaciju je napravio biatlonac Jakov Fak s broncom.

Nedavno na igrama u Sočiju, Ivica je ponovno bio srebrni i to opet u kombinaciji. Ukupno su do sada naši sportaši osvojili 11 medalja što je za tako malo zemlju veliki uspjeh. Posebice treba uzeti u obzir uvjete za trening koji u Hrvatskoj za zimske sportove nisu niti približni onakvi kakvi bi trebali biti da bi postigli vrhunske uspjehe.