Hrvatska na Svjetskim nogometnim prvenstvima

Hrvatska nogometna reprezentacija do sada je sudjelovala na četiri Svjetska prvenstva. Najveći uspjeh postigli smo 1998. na debitantskom nastupu kada su Vatreni osvojili fantastično 3. mjesto. Na ostalim prvenstvima smo ispali u skupini.

Krenimo redom, prvenstvo 1998. održano je u Francuskoj. Hrvatska je na njega stigla nakon dodatnih kvalifikacija. Nakon prolaska skupine Hrvatska je u četvrtfinalu išla na Njemačku i ponizila ju s 3:0. Uslijedilo je polufinale s Francuskom u kojem smo vodili, ali su nažalost Francuzi, točnije Liliam Thuram okrenuli naše vodstvo. U utakmici za 3. mjesto svladali smo Nizozemsku i napravili povijesni uspjeh.

2002. smo došli braniti broncu iz Francuske, no nije počelo nimalo dobro. Najprije smo izgubili od Meksika što je bitno umanjilo nam izglede za plasman u 2. krug budući da je sljedeća utakmica bila ona s Italijom. No, tu utakmicu su naši igrači dobili i uoči posljednjeg susreta u grupi imali smo realne izglede proći dalje. Međutim, protiv Ekvadora smo odigrali loše i ispali.

U Njemačkoj 2006. bili smo smješteni u skupinu s Brazilom, Australijom i Japanom. Sa samo 2 boda iz te 3 utakmice završili smo nastup na prvenstvu već u grupi. Brazil 2014. bio je slična priča, poraz na otvaranju s Brazilom, nakon toga uvjerljiva pobjeda nad Kamerunom, a onda poraz od Meksika za kraj brazilske priče.