Hrvatska na Ljetnim olimpijskim igrama

Od osamostaljenja Hrvatska je postigla značajne uspjehe na najvećem svjetskom sportskom natjecanju, Olimpijskim igrama. Hrvatska je prvi put samostalno nastupila na ljetnim igrama u Barceloni 1992. i od tada hrvatska sportska povijest pamti prekrasne priče i uspjehe naših sportaša.

Na tim igrama u Barceloni sjajan je bio tenisač Goran Ivanišević. On je u pojedinačnoj konkurenciji te u parovima s Goranom Prpićem osvojio 2 brončane medalje. S tih igara ćemo pamtiti legendarne košarkaše koji su stigli do finala i u jednom trenutku vodili protiv legendarnog američkog Dream teama. Za nas su tada igrale legende poput Petrovića, Kukoča, Rađe itd.

Sljedeće OI u Atlanti četiri godine kasnije donijele su nam prvo zlatno odličje. Naime, naši su rukometaši pokazali klasu i nakon finalne pobjede nad Šveđanima zasluženo osvojili zlato. Reprezentacija pod vodstvom pokojnog Velimira Kljajića pokazala je da je najbolja na svijetu.

Prvo pojedinačno zlato osvojili smo u Sidneyju 2000. kada je dizač utega bugarskih korijena Nikolaj Pešalov osvojio zlato za Hrvatsku. S tih igara pamtit ćemo i broncu veslačkog osmerca koji se smatra kraljevskog disciplinom u tom sportu i gdje je konkurencija izuzetno jaka.

Atena 2004. oborila je rekord po broju odličja. Pamtimo ponovno sjajne rukometaše sa zlatom oko vrata, srebrnu braću Skelin i Duju Draganju te brončane Ančića i Ljubičića te Pešalova. Četiri godine kasnije ponovno su nas naši sportaši razveselili s 5 medalja, ovoga puta nije bilo zlata, ali sjajni su bili srebrni Filip Ude i Blanka Vlašić.

U Londonu smo osvojili čak 3 zlata. Najbolji su bili vaterpolisti, Sandra Perković i Giovanni Cernogoraz. Medalju su još osvojili četverac na pariće, rukometaši i Lucija Zaninović.