Einsteinova teorija relativnosti

1905. godine Albert Einstein utvrdio je da zakoni fizike nisu isti za sve promatrače, iako izgledaju kao da jesu, a da je jedino stalno i neovisno brzina svjetlosti. To je teorija posebne relativnosti kojom su u fiziku uvedena nova shvaćanja o vremenu i prostoru.

Einstein je nakon toga proveo deset godina u pokušaju da uvede akceleraciju u svoju teoriju. To je i učinio te je 1915. objavio teoriju opću relativnosti prema kojoj masivni objekti mogu uzrokovati izobličenja u prostoru i vremenu, a to se manifestira kroz gravitaciju.

Dva objekta djeluju silom privlačnosti jedan ka drugom koja se naziva gravitacija. Einstein je u svojoj teoriji posebne relativnosti ustvrdio da vrijeme ne protječe isto za sve promatrače. Jedino što je uvijek isto je brzina svjetlosti u vakuumu. Događaji koji se javljaju u isto vrijeme za jednog promatrača mogu trajati kraće, a za jednog duže.

U teoriji opće relativnosti povezuju se masa i energija. Te dvije veličine utječe na zakrivljenost prostorvremena, novoga pojma kojega uvodi Einstein. Njegove genijalne ideje i danas se smatraju čudesnima, bio je značajno ispred vremena u kojem je živio.

Uz njega se vežu mnoge zanimljive činjenice poput toga da nije pričao do svoje 7. godine života te da mu fizika nije išla u školi. No, njegovi znanstveni radovi ostat će zauvijek upamćeni u svjetskoj znanstvenoj povijesti. 1921. dobio je Nobelovu nagradu za Fiziku.