Biografija Gorana Ivaniševića

Goran Ivanišević vjerojatno je najbolji hrvatski tenisač u povijesti. Popularni “zec” pažnju nije plijenio samo sjajnim rezultatima, nego i svojim ponašanjem na terenu te stilom igre. Njegov najveći uspjeh svakako je osvajanje Wimbledona 2001. godine kao 125. igrač. Uz to, osvojio je još Davis Cup 2005., igrao još 3 wimbledonska finala te je osvojio 22 naslova na ATP touru u pojedinačnoj konkurenciji.

Njegov je stil igre bio tipičan za njegovo vrijeme. Fantastičan servis, backhand slice, puno osjećaja u igri i konstantno izlaženje na mrežu za razliku od današnjeg tenisa gdje se ide sve dalje iza osnovne linije. Bio je poznat i po razbijanju reketa te je bio vjerojatno jedini koji se usudio opaliti 2. servis iz sve snage na meč loptu.

O Wimbledonu 2001. napisano je puno toga, snimljen je film. Ivanišević je na mala vrata ušao u glavni ždrijeb turnira, dobio je pozivnicu organizatora, inače bi morao igrati kvalifikacije. A onda je započeo turnir koji mu je obilježio karijeru. Prije toga igrao je u 3 finala i sva 3 su bila nesretna za njega, dvaput je izgubio od Petea Samprasa, jednom od Andrea Agassija. Na svetoj travi All England Cluba redom su padali Jonsson, Moya, Roddick, Rusedski, Safin, Henman i u finalu Patrick Rafter.

Nakon Wimbledona povlači se iz tenisa radi operacije ramena i vraća se 2004. godine kako bi još jednom nastupio na Wimbledonu. Izgubio je od Lleytona Hewitta u 3. kolu. Godine 2005. Goran je bio član hrvatskog Davis Cup tima koji je Hrvatska osvojila u finalu protiv Slovačke u Bratislavi. Svjetski je rekorder po broju asova. U čak pet sezona, postigao ih je više od 1000, a najviše 1996. godine – 1477 asova. Samo je troje tenisača osim njega uspjelo postići više od 1000 asova u sezoni.