Aktivnost prije spavanja utječe na san

sanjanjeProsječna osoba provede 2 sata sanjajući tijekom svake noći. Snovi se javljaju tijekom REM faze sna koja je jedinstvena za sisavce i ptice. Znanstvenici vjeruju da su snovi povezani s onime što nam se događa tijekom dana. Razmotrili smo kako pojedine situacije možemo doživljavati u snovima.

Jeste li ikad prije spavanja gledali neku televizijsku emisiju i kasnije sanjali o njoj ili njezinim akterima? Ili ste razmišljali o obavezama koje vas čekaju sljedeći dan i onda sanjali o njima? Ono što vidite i razmišljate tijekom dana može utjecati na vaš podsvjesni um dok sanjate. To je razlog zašto ljudi često sanjaju o nečemu što im se dogodilo u stvarnom životu.

REM faza spavanja je neophodna za to da se san dogodi. To je faza dubokog spavanja uzrokovana signalom iz mozga. Taj signal šalje vaše tijelo u privremenu paralizu te omogućuje mozgu da stimulira i popravi dijelove koji se koriste u učenju. Bavljenje fizičkom aktivnošću nekoliko sati prije spavanja pomoći ćete svome tijelu da lakše uđe u REM fazu. To će, isto tako, dati veću vjerojatnost da sanjate o onome što vam se dogodilo tokom dana.

Dakle, aktivnost prije spavanja može imati očite i ne tako očite posljedice na san svake osobe. Tjelesne aktivnost je dobra da lakše utonete u REM fazu, ali neka istraživanja govore da je onda teže zaspati. Tijekom snova na vidjelo izlaze vaše podsvjesne želje i emocije.