5 zanimanja budućnosti

Tržište rada neprestance su mijenja. Pojavljuju se novi poslovi, dok za nekim starim poslovima više ne vlada toliki interes kao prije. To je, prije svega, posljedica novih tehnologija i globalizacije. Pripremili smo pregled nekoliko zanimanja za koje stručnjaci smatraju da će biti vrlo tražena u skoroj budućnosti.

1. Software developeri – kao posljedica rasta računalne tehnologije, razvoja aplikacija i podatkovnih komunikacija software developeri su izuzetno traženi. Oni programiraju programske aplikacije kojima će se služiti korisnici, ova djelatnost zauzima sve više udjela u cjelokupnoj privredi.

2. Osobni financijski savjetnici – daju financijske savjete svojim klijentima. Oni pomažu u vezi poreza, investicija, osiguranja i drugih monetarnih odluka koje skoro pa svakodnevno donosimo. Slična zanimanja su financijski analitičar, proračunski savjetnik, menadžer i zastupnik osiguranja.

3. Znanstvenici u medicini – napretkom tehnologije napreduje i znanost koja može na nove načine tražiti dokaze za svoje tvrdnje. Znanstvenici u medicini su izuzetno bitni jer pronalaze nove lijekove i načine izlječenja od bolesti, pogotovo onih teških.

4. Radni terapeuti – oni pomažu u oporavku pacijenata od stresa i drugih čimbenika modernog života. Pomažu poboljšati vještine radniku nakon neke teške bolesti.

5. Psiholozi – kao što smo već napomenuli, stres je jedan od najznačajnijih čimbenika suvremenog života, stoga sve više ljudi obolijeva od depresija i drugih psihičkih bolesti. Neki stručnjaci, čak, smatraju da će depresija do 2020. godine postati najraširenija bolest na svijetu.