5 stvari o mačkama koje niste znali

Mačke su vrlo zanimljive životinje. One su praktički u sukobu dobra i zla. Obučene su da budu ubojice, najčešće ih znamo kao umiljate životinje, a ponekad su i heroji. Kada vaša mačka izrazi naklonost, to je zapravo gesta koju ona radi zbog svog vlastitog interesa. Pripremili smo nekoliko vrlo zanimljivih činjenica o mačkama, saznajte po čemu su sve specifične.

1. Pozitivno utječu na ljudsko zdravlje – mačke čine veliku uslugu za svoje vlasnike tako što pozitivno djeluju na naše zdravlje. Naime, sveučilište u Minnesoti provelo je istraživanje u kojoj su dokazali da ljudi koji drže kod kuće mačke imaju manju vjerojatnost da će umrijeti od srčanog ili moždanog udara.

2. Mačke vide sve – njihove oči prilagođene su tako da budu što učinkovitiji ubojica. Imaju oči kojima odlično detektiraju sve pokrete, a i noćni vid im je izvrstan. Sve to služi poboljšanju sposobnosti za lov.

3. Imaju razvijene slušne organe – mačke imaju nevjerojatno dobar sluh koji je isto tako važan za lov na hranu. Stručnjaci smatraju da mačke mogu čuti miševe na vrlo maloj udaljenosti.

4. Predviđaju budućnost – mačke su poznate kao radne životinje te su posebno učinkovite kod upozoravanja njihovih čuvara da im prijeti opasnost.

5. One vas bude – postoje brojne priče o mačkama koje su probudile članove obitelji prije neke opasnosti poput požara ili istjecanja plina. Primjer je priča o mački Wiltona Harrisona koja je probudila stanovnike Južne Karoline u SAD-u prije smrtonosnog požara.