5 namirnica koje spadaju u superhranu

avokadoPod pojmom superhrane podrazumijevaju se namirnice koje sadrže obilje hranjivih tvari što ih čini izuzetno zdravima za ljudski organizam. Donosimo top 5 takvih namirnica koje vam itekako mogu pomoći da unaprijedite vlastito zdravlje.

1. Avokado – sadrži bezbroj zdravih masnoća i hranjivih tvari kao što su oleinska kiselina, lutein, vitamin E i folna kiselina. Ovo voće osigurava sve potrebne nutrijente za borbu protiv bolesti srca, očnih i moždanih bolesti, a uz to je i odličnog okusa.

2. Goji bojice – koriste se u kineskoj medicini već jako dugo vremena. Sadrže 18 aminokiselina i 21 mineral. Bogate su željezom, vitaminima B i E. Poznate su po tome što mogu produžiti životni vijek i daju puno energije.

3. Kakao – sirovi kakao nevjerojatno je bogat antioksidansima, magnezijem, željezom, kromom i manganom. Održava zdravlje kardiovaskularnog sustava, čuva kosti, podiže razinu energiju te je prema nekim istraživanjima vrlo važan za dugovječnost.

4. Borovnice – obiluju antioksidansima te su po tom kriteriju u samom vrhu što se voća tiče. Sjajne su za one koji žele unaprijediti zdravlje mozga i živčanog sustava.

5. Chia sjemenke – među biljkama sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, bogate su i antioksidansima, vitaminima, mineralima i vlaknima. Odlične su za zdravlje srca, imunološki sustav, živčani sustav, lijepu kosu i jake kosti.
Ovih 5 namirnica posjeduje nebrojeno mnogo zdravstvenih beneficija. Kako bi osigurali maksimalnu učinkovitost superhrane idealno je jesti onu koja je proizvedena na organski način.