Pada li kiša i na drugim planetima?

Navikli smo na različite vremenske prilike na našem planetu. One mogu biti nepredvidljive i zastrašujuće s vremena na vrijeme. Sve vremenske prilike dolaze iz naše atmosfere, no pada li kiša i na drugim planetima? Odgovor na to pitanje je u najmanju ruku zanimljiv.

Doista, na drugim planetima pada kiša, ali za razliku od Zemlje, ta kiša ne sastoji se od vode. Najintrigantnija “kiša” odvija se na Saturnu. Naime, tamo svake godine padne oko 1000 tona dijamanata. No, prije nego što počnete smišljati način kako se domoći tih dijamanata treba istaknuti da teorija još nije znanstveno dokazana. Ona je objavljena od strane najboljih znanstvenika u NASA-i.

Spominje se još da kiša dijamanata pada i na Neptunu te Jupiteru. Ali, Saturn ima najbolje uvjete za to jer su tamo grmljavinska nevremena vrlo jaka i česta. To izaziva razbijanje molekula metana u atmosferi što daje slobodu ugljikovim atomima da padnu na površinu planeta.

Na Veneri je situacija drukčija. Tamo pada sumporna kiša. Naime, atmosfera Venere puna je sumpora. Titan, Saturnov najveći prirodni satelit ima oluje metana. Baš kao što Zemlja ima kruženje vode u prirodi tako i Titan ima kruženje metana. Metan je izuzetno hladan na površini, njegova temperatura iznosi -290 stupnjeva Celzijusa.

Ovi slučajevi su tek početak istraživanja o kiši na drugim planetima i nebeskim tijelima. Pretpostavlja se da na Marsu pada suhi led i snijeg, a na Jupiteru tekući helij. Sve to su fascinantne stvari, ali bolje nam je da zaobiđu naš planet. Mi ćemo biti zadovoljni s malo vodene kiše.